W tym sezonie wystartuje podobnie jak w poprzednim 11 teamów, czyli 22 kierowców. Tytułu mistrzowskiego broni Fernando Alonso, a wśród konstruktorów Renault. Wobec sezonu 2006 zaszła jedna ważna zmiana, wszystkie zespoły będą jeździć na oponach produkowanych przez tą samą firme, czyli Bridgestone oraz nie wystartuje już niestety jeden z najbardziej utytułowanych kierowców F1, może nawet najlepszy kierowca tego sportu - Michael Schumacher.
Zespoły oraz kierowcy z przyporządkowanymi im numerami startowymi:
Team McLaren - Mercedes (siedziba Woking, Wielka Brytania):
1. Fernando Alonso (Hiszpania) 2. Lewis Hamilton (Wielka Brytania)
Kierowcy testowi: Pedro de la Rosa, Gary Paffett.
Team Renault (siedziba Enstone, Wielka Brytania):
3. Giancarlo Fisichella (Włochy) 4. Heikki Kovalainen (Finlandia)
Kierowcy testowi: Ricardo Zonta, Nelsinho Piquet Jr.
Team Ferrari (siedziba Maranello, Włochy):
5. Felipe Massa (Brazylia) 6. Kimi Raikkonen (Finlandia)
Raikkonen K. (FIN/Ferrari) ==> 2.65 Alonso F. (ESP/McLaren) ==> 3.00 Massa F. (BRA/Ferrari) ==> 3.75 Button J. (GBR/Honda) ==> 17.00 Kovalainen H. (FIN/Renault) ==> 19.00 Fisichella G. (ITA/Renault) ==> 23.00 Hamilton L. (GBR/McLaren) ==> 23.00 Kubica R. (POL/BMW Sauber) ==> 31.00 Heidfeld N. (GER/BMW Sauber) ==> 41.00 Barrichello R. (BRA/Honda) ==> 51.00
Ferrari ==> 1.60 McLaren ==> 3.25 Renault ==> 8.00 Honda ==> 17.00 BMW Sauber ==> 23.00 Toyota ==> 41.00
Felipe Massa (BRA/Ferrari) ==> 3.00 Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) ==> 3.00 Fernando Alonso (ESP/McLaren) ==> 3.30 Heikki Kovalainen (FIN/Renault) ==> 25.00 Jenson Button (GBR/Honda) ==> 25.00 Lewis Hamilton (GBR) ==> 25.00 Giancarlo Fisichella (ITA/Renault) ==> 30.00 Nick Heidfeld (GER/BMW-Sauber) ==> 40.00 Robert Kubica (POL/BMW-Sauber) ==> 40.00 Alexander Wurz (AUT/Williams) ==> 60.00
Ferrari ==> 1.55 McLaren-Mercedes ==> 3.00 Renault ==> 15.00 BMW Sauber ==> 18.00 Honda ==> 30.00 Toyota ==> 30.00 WilliamsF1 ==> 40.00 Red Bull ==> 500.00
Räikkönen K. ==> 2,75 Massa F. ==> 3,25 Alonso F. ==> 3,25 Kovalainen H. ==> 15,00 Fisichella G. ==> 20,00 Button J. ==> 20,00 Hamilton L. ==> 20,00 Heidfeld N. ==> 30,00 Kubica R. ==> 30,00 Barrichello R. ==> 50,00
Ferrari ==> 1,65 McLaren ==> 3,10 Renault ==> 7,00 BMW Sauber ==> 15,00 Honda ==> 20,00 Toyota ==> 35,00 Williams ==> 75,00 Red Bull ==> 100,00 Toro Rosso ==> 150,00 MF1 Spyker ==> 250,00 Super Aguri ==> 300,00
1. Fernando Alonso McLaren 2. Lewis Hamilton McLaren +17.5 sek. 3. Kimi Räikkönen Ferrari +18.3 sek. 4. Nick Heidfeld BMW +33.7 sek. 5. Felipe Massa Ferrari +36.7 sek. 6. Giancarlo Fisichella Renault +65.6 sek. 7. Jarno Trulli Toyota +70.1 sek. 8. Heikki Kovalainen Renault +72.0 sek. 9. Alexander Wurz Williams +89.9 sek. 10. Mark Webber Red Bull +93.5 sek. 11. Rubens Barrichello Honda +1 okr. 12. Jenson Button Honda +1 okr. 13. Takuma Sato Super +1 okr. 14. Scott Speed Toro Rosso +1 okr. 15. Ralf Schumacher Toyota +1 okr. 16. Anthony Davidson Super Aguri +1 okr. 17. Vitantonio Liuzzi STR-Ferrari +1 okr. 18. Robert Kubica BMW +1 okr.
nie ukończyli: Nico Rosberg Williams David Coulthard Red Bull Christijan Albers Spyker Adrian Sutil Spyker
rozumu w chrupkach nie znajdziesz ... http://www.formula1.com/ - nie lepiej jak by każdy sobie wszedł na tą witryne i by mu było dogodniej,zamiast tych twoich bezsensownych postów,pomyśl jak by każdy pisał do każdej ligi i każdego sportu wyniki z każdego dnia po to są tzw. livescory
Jest typ na lepszego zawodnika z tej pary w kwalifikacjach . Fisichela ostatnio dobrze sobie radzi w wyscigach . Ale co do samego toru w Kanadzie . Jak narazie Fisichela na 1 treningu zajał 6 pozycje , a na 2 treningu 8 pozycje . Kubica spisuje sie bardzo slabo w treningach , byc może to wina bolidu . W 2 treningu został sklasyfikowany na 12 miejsciu , a w 1 nie zaliczył żadnego czasu z powodu problemów z bolidem . Najlepszy czas jaki osiagnał Fisichela podczas treningów to : 1:18.130 , natomiast najlepszy czas Roberta to 1:18.399 . Dla mnie zdecydowanym faworytem tej pary jest "fischi"
Hamilton po raz pierwszy w swojej krótkiej karierze w F1 zajął pierwsze miejsce w kwalifikacjach.Jak dotąd w sześciu wyscigach które jak dotąd odbyły się w ty sezonie osoba która posiada POLE POSITION zajeżdza na mete jako zwycięzca.Innaczej dzisiaj być nie może.Jedynie Alonso jest na tyle doświadczonym kierowcą który może namieszać ale nie sądze żeby odebrał utalentowanemu Brytyjczykowi swojego pierwszego triumfu w F1! :cwaniak1:
GP Kanady (Czy M.Webber dojedzie do mety) typ:TAK - 1,5 GB
Jak na wyniki ktore ten zawodnik prezentował podczas treningów i kwalifikacji typ wydaje się być pewny.Podczas pierwszego treningu odbytego na tym torze Mark Webber przejechał swoim bolidem 21 okrążeń , jego nalepszy czas plasował się na 5 miejscu - 1:18.301 .Podczas 2 treningu przejchał 40 okrążeń i nalepszy czas jaki wykręcił to: 1:18.181 co dało mu 9 miejsce które jest całkiem przyzwoite.W kwalifikacjach osiągnał najlepszy czas podczas tego GP.Z wynikiem 1.16,913 zajął 6 miejsce i do wyścigu wystartuje z 3 linii.Myśle że Mark spokojnie dojedzie do mety i zajmie jakies przyzwoite dla niego miesjce w pierwszej 10
GP USA - (zwycięzca?) typ:L.Hamilton - 2.0 STS Hamilton we wczorajszych kwalifikacjach drugi raz z rzędu zdobył pole position i w dzisiejszym wyścigu wystartuje z najbardziej wysunięty z pierwszej linii obok swojego kolegi z zespołu jak też najgroźniejszego rywala - Fernando Alonso.Lewis w piątkowych treningach spisywał sie dobrze , wszystko wskazywało na to że pole position wywalczy Alonso który wykręcił najlepsze czasy na wszystkich 3 treningach.Jednak Fernando okazał sie gorszy w kwalifikacjach.Uzyskał czas 1.12,500 co dało mu 2 pozycje.Brytyjczyk uzyskał 1.12,331 .Jak widać najmocniejsze bolidy to zespół McLarena który zapewne będzie walczył o 2 pierwsze miejsca w tym GP.Stawiam na Lewisa który wywalczył pierwsze pole startowe i to on będzie mógł sobie spokojnie jechać mając pusty tor przed sobą
GP USA J.Button - M.Webber (kto lepszy?) typ:Webber -1.55 GB
Dlaczego Mark będzie szybciej na mecie:
napewno linia startowa.Mark będzie rozpoczynał wyścig z 5 linii a James 2 linie dalej
lepiej na tym torze oceniając trzecią sesje treningową i kwalifikacje lepiej spisuje się bolid Marka
trudniej będzie Buttonowi przedrzęć się do przodu i zaatakować Webbera
Honda Jamesa więcej razy niż Red Bull Webbera nieukończyła wyścigu
Alonso - Raikkonen 1 (1.25) Dla mnie ten typ 10/10. Hiszpan na tym torze jedzie znakomicie, zresztą udowodnił to na kwalach gdzie był pierwszy. Jego bolid dobrze się tu czuję i jest dobrze skonfigurowany na ten tor (przyczepność bdb). Kimi jedzie na swoim rezerwowym bolidzie, który mu po prostu za bardzo nie leży. 5-te miejsce w kwalach (za Heidfeldem) mówi samo za siebie. Jeśli nie będzie defektu/wypadku Alonso to izzzi
Kovalainen - Fisichella 1 (1.35) Włoch miał wczoraj ogromnego pecha gdzie na ostatnim kółku gdzie chciał zdobyć swój dobry czas został zablokowany i nici z dobrego miejsca. Fin jeździ dobrze, równo. Widać, że nalał do bolidu dużo paliwa gdyż jego czasy w kwalach były mizerne. Heikki 7-my, Giancarlo 15-ty. W formule 1 8 miejsc to jest przepaść. Fisichella to nie Massa i tutaj nie przybliży się odpowiednio do swojego kolegi z zespołu.
Rosberg - Webber 1 (1.45) Niemiec mnie pozytywnie zaskakuje. Jeździ bardzo dobrze w swoim bolidzie Williamsa. Osiąga regularnie czasy <10. Webber jeździ przeciętnie. Uzyskiwał tutaj czasy w granicach 11-15. W wyścigu wystartuje z 6-tej linii, a Nico z 4-tej. ak nie będzie jakiejś niespodzianki to powinno tu być gładziutko
Button - Schumacher 1 (1.50) Button 10-ty, Ralf 19-ty. To chyba ostatni sezon Schumiego, gdyż spisuje się nie na miare oczekiwań swojego zespołu i chyba pożegna się z formułą. Nawet gdy Ralf będzie lepiej jechał to i tak się nie przebije, aż na 9 pozycji do przodu. Po wyniku Buttona w kwalach stwierdzam to iż, zatankował duuuuuużo paliwa (czasy mówią same za siebie) to tym bardziej lepiej.
Trulli - Schumacher 1 (1.40) 9-te miejsce w kwalach Włocha, 19-te Niemca. Trulli jeździ tutaj dobrze, równo, w zakręty wchodzi bardzo płynnie. widać że czuje się tutaj bardzo dobrze. Za duża przepaść dla Niemca i tutaj Trulli będzie lepszy. Oczywiście jeśli nie będzie wypadku/defektu, bo tego w tym sporcie nie da się przewidzieć
Alonso - Raikkonen 1 (1.25) Dla mnie ten typ 10/10. Hiszpan na tym torze jedzie znakomicie, zresztą udowodnił to na kwalach gdzie był pierwszy. Jego bolid dobrze się tu czuję i jest dobrze skonfigurowany na ten tor (przyczepność bdb). Kimi jedzie na swoim rezerwowym bolidzie, który mu po prostu za bardzo nie leży. 5-te miejsce w kwalach (za Heidfeldem) mówi samo za siebie. Jeśli nie będzie defektu/wypadku Alonso to izzzi
Kovalainen - Fisichella 1 (1.35) Włoch miał wczoraj ogromnego pecha gdzie na ostatnim kółku gdzie chciał zdobyć swój dobry czas został zablokowany i nici z dobrego miejsca. Fin jeździ dobrze, równo. Widać, że nalał do bolidu dużo paliwa gdyż jego czasy w kwalach były mizerne. Heikki 7-my, Giancarlo 15-ty. W formule 1 8 miejsc to jest przepaść. Fisichella to nie Massa i tutaj nie przybliży się odpowiednio do swojego kolegi z zespołu.
Rosberg - Webber 1 (1.45) Niemiec mnie pozytywnie zaskakuje. Jeździ bardzo dobrze w swoim bolidzie Williamsa. Osiąga regularnie czasy <10. Webber jeździ przeciętnie. Uzyskiwał tutaj czasy w granicach 11-15. W wyścigu wystartuje z 6-tej linii, a Nico z 4-tej. ak nie będzie jakiejś niespodzianki to powinno tu być gładziutko
Button - Schumacher 1 (1.50) Button 10-ty, Ralf 19-ty. To chyba ostatni sezon Schumiego, gdyż spisuje się nie na miare oczekiwań swojego zespołu i chyba pożegna się z formułą. Nawet gdy Ralf będzie lepiej jechał to i tak się nie przebije, aż na 9 pozycji do przodu. Po wyniku Buttona w kwalach stwierdzam to iż, zatankował duuuuuużo paliwa (czasy mówią same za siebie) to tym bardziej lepiej.
Trulli - Schumacher 1 (1.40) 9-te miejsce w kwalach Włocha, 19-te Niemca. Trulli jeździ tutaj dobrze, równo, w zakręty wchodzi bardzo płynnie. widać że czuje się tutaj bardzo dobrze. Za duża przepaść dla Niemca i tutaj Trulli będzie lepszy. Oczywiście jeśli nie będzie wypadku/defektu, bo tego w tym sporcie nie da się przewidzieć
Tutaj nie ma chyba co się rozpisywać Lewis startuje z pole position i jest zdecydowanym faworytem do zwycięstwa w pierwszym wyścigu mistrzostw. Zaraz obok Hamilton będzie stał Robert, z statystycznie słabszym bolidem. Za Hamiltonem, Massa oraz Kovalainen. Najniebezpieczniejszy rywal, Raikkonen dopiero z 16 pozycji więc raczej odpada. Tak więc walka o TOP 3 będzie między czwórką kierowców: Hamiltonem, Kubicą, Massą oraz Kovalainenem. Według mnie Hamilton bankowo będzie na podium, no chyba że zawali na starcie wyścigu.
Massa TOP 3 @ 1.55
Tutaj podobnie jak z Hamiltonem. Bolid ma bardzo dobrze przygotowany. Startuje z 3 pozycji, czyli z 2 linii zaraz za Hamiltonem. Obok siebie będzie miał Kovalainena, z McLarena. Massa będzie musiał dzisiaj bronić honoru Ferrari po tym jak Raikkonen w kwalifikacjach musiał uznać wyższość bolida, który nie pozwolił dokończyć kwalifikacji i wywalczyć lepszego miejsca z powodu awarii technicznej. Jeżeli nie będzie dzisiaj żadnych usterek w jego bolidzie to ma bardzo dużo szanse na pudło. Walka toczyć się będzie z Kubicą i Kovalainenem. Według mnie Fin dzisiaj będzie na pechowym 4 miejscu. Po pierwsze Massa jest bardziej doświadczony od Kovalainena i to powinniśmy widzieć w wyścigu. Jeżeli Massa "się nie spali" to może nawet powalczyć z Hamiltonem.
Kubica TOP 3 @ 1.85
Bardzo ładny kurs na Roberta wiec można zaryzykować. Gdyby nie problemy z bolidem jakie ma Kubica od tamtego sezonu z BMW, to typ z takim kursem brałbym w ciemno. Obecnie mam troche wątpliwości, ale jednak biorę ten typ. Na treningach obaj kierowcy z temau BMW jeździli bardzo słabo, zajmowali miejsca w końcówce stawki. A dzisiaj w kwalifikacjach jakby jeździli w ekipach Ferrari, czy McLarenie. Byli w ogóle nie do poznania w porównaniu jazdach treningowych. Wygląda na to, że się ukrywali Według mnie Roberta stać na podium w dzisiejszym wyścigu i myślę, że warto postawić. Życzę mu tego aby bolid nie zawiódł, wtedy będzie dobrze
Zwycięzca kwalifikacji - Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) @ 3.30 2 miejsce Obydwaj kierowcy Ferrari w top3 kwalifikacji? TAK @ 2.40 Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) w top3 kwalifikacji @ 1.45
Moim zdaniem jak najbardziej można zaryzykować na Kimiego Jutro nad ranem rozegrane zostaną kwalifikacje do drugiego Grand Prix. Tym razem odbędzie się on na torze w Malezji. Dzisiaj mieliśmy okazję poznać wyniki pierwszego oraz drugiego treningu gdzie zdecydowanie najlepiej spisywali się kierowcy Ferrari. W pierwszym treningu najlepszy był Massa, a zaraz za nim plasował się Raikkonen, któremu wystarczyło zaledwie 8 kółek aby osiągnąć taki czas, po tym jak miał małe problemy techniczne. Reszta z czołówki jeździła przynajmniej o 9 kółek więcej niż Fin. W drugim treningu było troche słabiej ponieważ Ferrari zajmowało odpowiedni drugą i trzecią pozycję. Tym razem najlepszy wynik osiągnął jeden z kierowców McLarena - Hamilton. Wydaje mi się, że kwale wygra jeden z kierowców Ferrari i stawiałbym na Raikkonena, który według mnie jest bardziej skoncentrowany podczas jazdy niż Massa, który często przez brak koncentracji traci ważne sekundy. Do gry włącza się jeszcze Hamilton, ale sądzę, że przynajmniej kwalifikacje będą odbywały się pod dyktando Ferrari Kurs bardzo zachęcający więc stawiam na Mistrza Świata Ciekawy jest także kurs na to, że obydwaj kierowcy Ferrari w top3. Według mnie pewniejsze niż Pole Position "Ice Man'a". Tak jak już wcześniej wspomniałem obaj kierowcy spisywali się znakomicie na dzisiejszych treningach. A dla mniej odważnych polecam Kimiego w top3 po nienajgorszym kursie.
Pojedynek kierowców z tej samej ekipy. Tutaj nie ma co się rozpisywać. Fernando Alonso jest główną postacią Renault i to pod niego będzie wszystko przygotowywane. Dochodzi do tego o wiele większe doświadczenie niż u debiutującego Piqueta. W kwalifikacjach obaj kierowcy jeździli bardzo podobnie, gdzie Alonso w pierwszym jak i w drugim treningu był zaledwie jedno oczko wyżej niż kolega z ekipy. Na kwale stawiam podobnie
Fisichella - Sutil @ 1.25
Podobnie jak wyżej. Włoch jest o wiele bardziej doświadczony niż Niemiec. Na treningach Fisicho był dwukrotnie lepszy od kolegi zajmując 19 i 9 czas, przy 22 i 18 kolegi. Według mnie w kwalifikacjach powinno być podobnie. Włoch powinien sobie łatwiej poradzić na tym wymagającym torze niż Sutil.
Heidfeld - Kubica @ 1.60
Standardowo stawiamy na to, że Robert będzie wyżej w kwalifikacjach. Niestety tylko w kwalifikacjach, bo w wyścigu niemiecki zespół zrobi wszystko aby było odwrotnie Polak średnio spisywał się na treningach zajmując zarówno w pierwszym jak i w drugim ósme lokaty. Niemiec w obydwu był słabszy zajmując odpowiednio 13 oraz 11 miejsca. Według mnie Kubica jest znacznie szybszy niż jego kumpel z teamu, ale znów nie wiadomo jaką "taktykę" wymyślą w BMW-Sauber. Możliwe będzie, że Robert wystartuje z większą ilością paliwa w baku niż Niemiec. Wtedy będzie trudniej, ale z tego co czytałem to taktykę mają mieć podobną niż ostatnio, czyli powinni wyjechać z przybliżoną ilością paliwa. Tak więc stawiamy na umiejętności Roberta.
Massa - Heidfeld @ 1.20
Tak zwany pewniak. Massa znakomicie sprawował się w treningach, zaś Nick nienajlepiej. Felipe w obu treningach w czołowej trójce, natomiast Nick jak już wcześniej wspomniałem 13 oraz 11 miejsca. Dochodzi do tego różnica bolidów. Chyba nie ma co porównywać pojazdu Ferrari do BMW-Sauber. Ekipa Roberta i Nicka ma jeszcze sporo do poprawy żeby mierzyć się z ekipami Ferrari oraz McLarena. Kwalifikacje nam to na pewno udowodnią.
Massa - Kovalainen @ 1.55
Mini pojedynek czołowych zespołów. Pojedynek można powiedzieć "drugich" kierowców ekip. Z jednej strony znakomity w treningach Massa, zaś po drugiej jeżdżący w kratkę Fin, Kovalainen. Massa w obu jazdach w czołówce, Fin natomiast w pierwszym treningu zdołał jeszcze podtrzymać dobrą jazdę Ferrari zajmując zaraz za nimi 3 miejsce, no a w drugim treningu nie było już tak różowo, bo dopiero 7 czas ze stratą prawie 1.5 sekundy do "Brazyliany". Jestem ciekaw czy Kovalainen zdoła utrzymać tempo ekipy Ferrari. Oby nie
Trulli - Coulthard @ 1.45
Pojedynek Toyoty z Red Bullem. Włoch spisywał się bardzo dobrze jak na swoje możliwości w dzisiejszych treningach. Odnotowywał ponad przeciętne wyniki. Brytyjczyk niestety dzisiejszych treningów nie będzie mógł zaliczyć do udanych. W pierwszym treningu Trulli jeździł dobrze, co spowodowało 10 miejsce. Zaś Coulthard zanotował 16 czas, po tym jak na 8 okrążeniu się rozbił. W drugim treningu Włoch jeździł jeszcze lepiej gdzie udało się osiągnąć aż 6 miejsce. Kierowca Red Bulla nie wyjechał nawet na tor ponieważ ekipa nie była w stanie doprowadzić bolidu do porządku. Tak więc Trulli osiągnął o wiele więcej z niż Coulthard i oczekiwania w ekipie Toyoty są o wiele większe niż u przeciwnika w tej parze.
Jeszcze na sucho: Lewis Hamilton (GBR/McLaren) top3 @ 1.35 Trulli - Glock @ 1.30 Ferrari - BMW-Sauber (najlepiej sklasyfikowany bolid) @ 1.22 Ferrari - McLaren @ 1.90
No to czas na wyścig Teraz nie będzie tak łatwo jak kwalifikacje... przewiduję, że znów spora liczba nie dojedzie, ale zaproponuje kilka typów
Ile samochodów zostanie sklasyfikowanych? Poniżej13.5 2.02
Zaczniemy od najciekawszego Długo zastanawiałem się nad tym zakładem i doszedłem do wniosku, że jednak warto to zagrać Zaczniemy od ostatniego GP, które odbywało się w Australii. Chyba wszyscy stwierdzą, że dawno, jak i w ogóle nie widzieli takiego wyścigu. W pierwszym GP do mety dojechało zaledwie 7 zawodników, z 22 startujących. Tak tylko 7. Pogada była trudna, ale nie z powodu deszczu czy mgły, tylko wysokiej temperatury. Od tego sezonu wróciła zasada braku systemu kontroli trakcji i ostatnio byliśmy świadkami jak to wygląda. W jutrzejszym wyścigu przewiduję podobne problemy zawodników, a niewykluczona jest do tego zła pogoda, jaką zapowiadają meteorolodzy przed jutrzejszym wyścigiem. Bardzo możliwe jest, to że będziemy świadkami wyścigu w deszczu. To jeszcze bardziej powoduje ten typ pewniejszym. Myślę, że nawet bez deszczu sporo zawodników nie ukończy wyścigu o GP Malezji. Według mnie można brać w ciemno
Czy Adrian Sutil (GER/Force India) zajmie miejsce w klasyfikacji końcowej? NIE 1.80
Bardzo ciekawe kursy dawane są na zakłądy dojedzie/nie dojedzie. Stawiam na to, że zawodnik Force India, Adrian Sutil nie dojedzie w jutrzejszym wyścigu do mety. Jest to słaby zawodnik, który zawsze ma problemy z dojeżdżaniem do mety. W treningach jeździł bardzo słabo. W drugim nawet nie jeździł bo miał problemy z bolidem. Startuje dopiero z 20 pola, czyli aż 10 linii. Wyścig będzie bardzo trudny i według mnie kierowca Force nie podoła zadaniu i po raz kolejny nie dojedzie do mety.
No i troche h2h, ale tutaj już bardziej ryzykowne, bo bardzo możliwe, że znów nie dojedzie sporo zawodników. No ale podam parę typów
Heidfeld - Kubica @ 1.85
W końcu Robert musi pokazać, że nie jest jakimś "królikiem doświadczalnym" w swoim zespole. Polak ma bardzo dobre pole startowe, bo rusza z drugiej linii, po tym jak obaj kierowcy McLarena zostali ukarani przesunięciem z powodu blokowania w kwalifikacjach Nicka Heidfelda, który startuje z 3 linii. Bardzo ważny będzie pierwszy zakręt, w którym może się wiele stać. Możliwe, że Robertowi uda się wyprzedzić Trulliego, który zapewne będzie wjeżdżał w zakręt od zewnętrznej strony, więc Robert ma szansę, aby wcisnąć się nawet po wewnętrznej przed Włocha. Mam nadzieję, że Heidfeld nie ma złych zamiarów co do Polaka, i nie postąpi z nim tak jak Nakajima w ostatnim wyścigu. Według mnie Kubica jest o wiele lepszym kierowcą od Nicka i jeżeli zespół będzie równy wobec niego nie wymyślając jakiejś bezsensownej taktyki to Polak będzie wyżej niż Niemiec.
Heidfeld - Rosberg @ 1.30
Jak dla mnie promocja. Pojedynek dwóch Niemców. Nick z 3 linii, natomiast Rosberg, który jest rozczarowany kwalifikacjami dopiero z 8 linii. Według mnie niemożliwe jest dogonienie Heidfelda w tym wyścigu. Williams nie ma jeszcze tak dobrych bolidów, żeby mogły one w czasie wyścigu wyprzedzać z łatwością kilkanaście aut. Według mnie izi.
Kubica - Rosberg @ 1.35
A to już w ogóle chyba z dupy wyjęli, za przeproszeniem. Kubica z 2 linii, a Nico dopiero z 8 jak już wcześniej wspomniałem. Co jak co, ale Kubice wyprzedziłby chyba tylko wtedy gdyby Polakowi zawiódł bolid. No ale niestety w tym wyścigu tak się nie stanie, bo Robert jedzie po 3 miejsce
I jeszcze pare ciekawych typów, które według mnie mają spore szanse na wejście, ale nie mam już czasu pisać: BMW-Sauber na punktowanych miejscach @ 1.95 Robert miejsce 1-8 @ 1.40 Mark Webber nie dojedzie @ 1.95 Anthony Davidson nie dojedzie @ 1.95 Kimi na podium @ 1.45 Massa - Hamilton @ 1.35 Raikkonen - Hamilton @ 1.45
...dzisiaj tak skromnie z typów co podałem na sucho, to najbardziej polecam Masse, albo Kimiego w pojedynku z Hamiltonem. Ferrari bardzo mocne w ten weekend i musi gonić McLarena w konstruktorach. Kimi na podium według mnie też izi, o ile nie będzie padało, bo wtedy to i Sato może być pierwszy Dojedzie/nie dojedzie to w prawdzie nie jest aż tak pewne. No w sumie powiem inaczej. Opierałem się na ostatnim wyścigu i na treningach w ten weekend. Według mnie nie poradzą sobie w wyścigu i albo zawiodą ich bolidy, albo umiejętności. Robercik izi dojeżdża no, a Heidfeld chyba też powinien, chociaż czym bliżej wyścigu to tym bardziej jestem za tym, że Nick może nie dojechać
Powiem jedno Zapowiada się zaje*** wyścig więc zapraszam od 8:00 do Polsatu
//edit. No nie było najgorzej... myślałem, że więcej nie dojedzie, a tutaj niespodzianka najbardziej zawiodłem się Massą, błąd z niczego no ale trudno, czekamy na GP Bahrajnu
Zaczniemy od pojedynku Włocha z Niemcem. Faworytem w tym pojedynku jest bez wątpienia Nick z ekipy BMW-Sauber, mimo to iż w obu dzisiejszych sesjach treningowych spisywał się słabo jak na jego możliwości. W pierwszej jak i drugiej części kwalifikacji Włoch z ekipy Toyoty był szybszy od Heidfelda. W pierwszym treningu Trulli odnotował 8 czas, natomiast Nick z nieco ponad 0.5 sekundowym czasem za Włochem znalazł się dopiero na 14 pozycji. W drugim treningu zaś Trulli był 14, a Heidfeld ponownie za nim bo dopiero 17 pozycja, ze stratą niecałych 0.2 sekundy. Jak widać Niemcowi nie szło najlepiej, ale mimo to w wypowiedziach dla gazet stwierdzał, że jest zadowolony z treningów mimo, że nie wyglądało na to. Głównym problemem BMW był wiatr, który powodował, że bolid nie mógł w pełni się wykazać. Czytałem, że ten problem jest już rozwiązany więc według mnie Heidfeld powinien być wyżej niż Włoch. Według mnie można brać
Webber - Rosberg 1.60
Nie mam pojęcia skąd ten kurs na młodego Niemca. Nico w obu treningach jeździł znakomicie odnotowując znakomite czasy, które przełożyły się na dobre miejsca. O Webberze niestety nie możemy tego powiedzieć, bo jeździł on o wiele słabiej od Niemca. W pierwszym treningu Rosberg wykręcił znakomity 3 czas, uznając wyższość tylko kierowcom Ferrari. Webber zaledwie 12 miejsce, ze stratą ponad 1.5 sekundy do Niemca. W drugim treningu obaj kierowcy nieco słabiej w porównaniu do wyników z pierwszej sesji. Rosberg wywalczył 6 pozycję, co także jest bardzo dobrym wynikiem, natomiast Webber 13 miejsce. Różnica wynosiła teraz 0.7 sekundy co jest sporą różnicą. Według mnie Webber nie wejdzie nawet do pierwszej 10-tki. Według mnie izi
Tylko dwa pojedynki bo nie widze nic ciekawszego po większym kursie...
edit/ Kwale jak najbardziej po mojej myśli ciekawe jak w wyścigu...
Zaczniemy od Naszego Roberta Jeszcze przed chwilą kurs na to, że Polak będzie jutro stał na pudle wynosił 1.95, a teraz zaledwie 1.70, co nie zmienia faktu, że typ nadal jest bardzo atrakcyjny. Jak już chyba każdy wie, Robert osiągną w dzisiejszych kwalifikacjach jeden z największych sukcesów ekipy BMW-Sauber. Polak zaczyna jutro wyścig z pole position. W dzisiejszych kwalifikacjach jechał przepięknie co spowodowało wywalczenie pierwszego miejsca. Wcześniejsze treningi były także dobre w wykonaniu Naszego ulubieńca. Prawdopodobnie Polak ma mniej paliwa w baku, stąd taki dobry rezultat, ale nie znaczy to, jak niektórzy mówią, że od razu po pierwszym pit stopie straci kilka miejsc. Według mnie szanse na pudło są bardzo duże, po cichu mam nadzieję, że w końcu czas na zwycięstwo. No, ale niestety nie możemy zapomnieć o przeciwnikach m.in. z Ferrari oraz McLarena. Zaraz obok Roberta będzie zdeterminowany Felipe Massa, który musi zdobyć w końcu jakieś punkty. A za dwójką z pierwszej linii mamy mocny zestaw kolejnej pary, gdzie za bolidami Polaka i Brazylijczyka będą Hamilton oraz Raikkonen. Tak więc czołówka bardzo wyrównana, ale liczę na dobry start w wyścigu Roberta, a potem będę czekał na pierwszy pit stop i przekonamy się czy taktyka szefów BMW-Sauber spowoduje iż Robert po raz kolejny będzie na podium. Umiejętności Kubicy są ogromne i powinniśmy to zauważyć kolejny raz w jutrzejszym wyścigu.
Heidfeld - Kubica @ 1.30
Pojedynek dwóch kierowców BMW-Sauber. Znakomity Kubica startuje z PP, natomiast Heidfeld wykręcając w kwalifikacjach 6 czas, będzie musiał zadowolić się startem z 3 linii. Między Kubicą, a Niemcem będzie 4 zawodników, którzy są w najlepszych bolidach w stawce, więc nie wydaje mi się aby Nick był w stanie dogonić Roberta. Według mnie Polak ma o wiele więcej umiejętności niż Niemiec. Robert po tym jak osiągną wspaniały rezultat, powinien być "numerem 1" w swojej ekipie w jutrzejszym wyścigu. Mam nadzieję, że szefowie BMW nie wymyślą po raz kolejny jakiejś absurdalnej taktyki po czym Polak znów pojedzie tak jak sobie nikt tego nie wyobraża. Wszystko wskazuje na to, że Robert będzie lepszy od swojego kolegi z teamu.
Kubica - Rosberg @ 1.25
Tutaj także łatwo wytypować zwycięzcę z tej pary. Typ jest jeszcze pewniejszy od poprzedniego. O Robercie nie ma co już pisać bo wspomniałem o nim wyżej. Rosberg zaś może pochwalić się 8 czasem w kwalifikacjach. Wynik nie jest zły, ale nie ma najmniejszych szans na wyprzedzenie Roberta. Chociaż w treningach jeździł znakomicie to nie przewiduję aby w jutrzejszych zawodach był wyżej niż 7 miejsce. Tak więc izi
Raikkonen - Massa @ 1.7
Bardzo ciekawy pojedynek. Obaj kierowcy są kolegami z ekipy Ferrari. W pojedynku tym stawiam na Massę, który w końcu musi zacząć dobrze jeździć. Jak dotąd byliśmy świadkami dwóch wyścigów F1 w sezonie 2008, gdzie Massa w obu wyścigach nie dojeżdżał do mety. Tak więc zdeterminowany kierowca musi pokazać, że dojeżdżać też umie Przez cały weekend Massa znakomicie, ciągle w czołówce. W kwalifikacjach drugi czas, natomiast Raikkonen czwarty czas. Czyli Fin będzie startował zaraz za Brazylijczykiem. Według mnie Massa ma największe szanse na zwycięstwo w jutrzejszym wyścigu... o ile się znów nie spali i nie popełni głupiego błędu, który może po raz kolejny go wyeliminować z wyścigu. Moim zdaniem Kimi nie da rady jutro wyprzedzić Massy, który powinien być wyżej od kolegi.
Rosberg - Nakajima @ 1.30
Też nie wiem czemu taki kurs. Rosberg startuje z 4 linii po tym jak uzyskał 8 czas w kwalifikacjach. Nakajima dopiero 16 czas, co powoduje iż startuje z 8 linii. Japończyk pewnie nie dojedzie nawet do mety Nie no ale nawet jak dojedzie to nie ma szans żeby był wyżej od młodego Niemca. No chyba, że Rosberg nie dojedzie, to wtedy możliwe, że będzie wyżej. No ale nie przewiduję tego. Grać na Niemca
Typy na suchara bo już nie chce mi się pisać analiz bo typy są banalne: Massa - Heidfeld @ 1.22 Massa - Kovalainen @ 1.25 Massa top3 @ 1.38 Massa dojedzie @ 1.27 Kubica dojedzie @ 1.25 Kubica top6 @ 1.38 Raikkonen top6 @ 1.38
No i to by było na tyle zobaczymy jak jutro przebiegnie wyścig. Mam nadzieję, że Kubica będzie stał na podium, a Massa dojedzie Pozdro i polecam powyższe typy :cwaniak1:
//edit... no i wyścig jak najbardziej po mojej myśli wszystko izi mam nadzieję, że w kolejnym będzie podobnie
Za nami kwalifikacje, tak więc czas na typy z jutrzejszego wyścigu
Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) top3 @ 1.28
Zaczniemy od podium. Jak dla mnie pewniaczek Poleciłbym nawet na zwycięstwo Kimiego, ale dają zaledwie 1.45 więc już lepiej nie grać po takim kursie. Fin na 99.9% powinien stanąć na pudle, jeżeli nie zawiedzie nas "przyroda". Ekipa Ferrari znakomicie spisywała się przez cały weekend. W piątek Kimi dwukrotnie był najszybszy. Dzisiaj w porannym treningu dość słabo, ale w kwalifikacjach już znakomicie. Zdobył pole position z dobrą przewagą. Jeżeli nie zaśpi jutro na starcie, to powinien już od początku wyścigu być na prowadzeniu i jechać do mety.
Robert Kubica (POL/BMW-Sauber) top3 @ 2.50 żeby nie ten start
Kubica trzeci raz z rzędu na podium? A czemu by nie Według mnie typ jest dość ryzykowny, ale po takim kursie jak najbardziej polecam Jak dobrze wiemy Robert startuje z 4 pozycji. Będzie miał przed sobą obu kierowców z Ferrari oraz Fernando Alonso z Renault. Tuż za Polakiem będą obaj kierowcy z McLarena. Patrząc na taki skład w czołówce śmiało można stwierdzić, że będzie ciekawy start wyścigu. No dobra, ale dlaczego Kubica miałby stanąć na podium? Otóż ma szansę nawet na 2 miejsce (wykluczam Kimiego bo na niego nie ma mocnych). Przed nim będzie najpierw Brazylijczyk, którego zaraz po Kimim będzie ciężko wyprzedzić, ale z drugiego pola startuje Alonso w swoim Renault. Jestem prawie pewny, że Hiszpan ma bardzo mało paliwa na swoim pokładzie co spowodowało bardzo dobry wynik w kwalifikacjach i zadowolenie wśród swoich fanów. Fernando dość szybko powinien zjechać na tankowanie i stracić swoje dobre miejsce. Kolejnym zmartwieniem mogą być kierowcy z McLarena. Ja osobiście nie sądzę, aby McLareny z dnia na dzień poprawiły swoją jazdę. Chyba każdy może stwierdzić, że BMW bardzo zbliżyło się do osiągnięć firmy z Anglii o ile nawet ich nie pobiło. Walka będzie zacięta, ale wierzę w Roberta. Typ w sam raz na trochę nerwów przed TV
Ile aut zostanie sklasyfikowanych? ponad15.5 @ 1.50 odwrotnie niż miało być
Jak dla mnie izi wchodzi Niektórzy mogą powiedzieć, że bez kontroli trakcji kierowcy znów powypadają i dojedzie tylko garstka. Po pierwszym GP, gdzie do mety dojechało zaledwie 7 kierowców, myślałem, że takie wyścigi będą regułą. Jednak się myliłem. W drugim wyścigu nie dojechało 5 zawodników, zaś w ostatnim zaledwie trzech, co było znakomitym wynikiem. Tutaj jestem pewny, że zaledwie kilku nie dojedzie. Czemu? A no dlatego, że tor w Hiszpanii jest znany na wylot przez wszystkich kierowców, którzy jeździli tutaj tyle okrążeń, podczas testów. Każdy z kierowców przejechał tutaj kilkaset kilometrów i wie gdzie, co i jak. Pogoda na jutro zapowiada się dobra, więc nie powinno być zbędnych przeszkód. Według mnie nie dojedzie góra 5 kierowców. Oby
...postaram się później dopisać jeszcze pojedynki
//najbardziej jestem zaskoczony ilością sklasyfikowanych kierowców wypadali prawie identycznie jak na początku sezonu...
Tak sobie patrzyłem pary i nie znalazłem nic ciekawego Zaproponuje kilka pewniaczków, bo nic innego w ofertę nie dali
Heidfeld - Kubica @ 1.28
Nie wiem skąd taki kurs. Robert z 2 linii, natomiast Heidfeld dopiero z 5. Przewaga jest ogromna. Przez cały weekend Robert radził sobie lepiej, mimo iż dzisiaj w treningu Heidfeld był najszybszy to i tak to Kubica jest faworytem w tym pojedynku na jutrzejszy wyścig. Heidfeld przez całe kwale bardzo słabo, ciągle w końcówkach stawek. Co prawda Niemiec ma większe doświadczenie, ale Robert większe szanse Nie raz już pokazywał nam, że umie się ścigać nawet z najlepszymi. Myślę, że i w tym pojedynku pokaże swoje umiejętności.
Massa - Hamilton @ 1.38
Kolejny moim zdaniem pewny pojedynek. Massa odnotowując trzecie czas wystartuje z 2 linii, a Hamilton z piątym czasem będzie tuż za plecami Brazylijczyka w trzeciej linii. Bolidy Ferrari o wiele lepiej spisują się podczas tego weekendu niż bolidy McLarena. Moim zdaniem Hamilton jest już spalony, i nie da rady psychicznie tego podciągnąć. Massa natomiast musi wygrywać, żeby zdobywać punkty i gonić czołówkę. Po nieudanych startach na początku sezonu w ostatnim wyścigu się przełamał i ma apetyt na kolejny tryumf. Według mnie będzie w pierwszej trójce, natomiast Hamilton nie da rady wejść na podium.
I kilka na sucho: Piquet Jr - Alonso @ 1.18 obaj nie dojechali Raikkonen - Hamilton @ 1.18 Felipe Massa (BRA/Ferrari) skl. @ 1.2 Kimi Raikkonen (FIN/Ferrari) skl. @ 1.18 Robert Kubica (POL/BMW-Sauber) skl. @ 1.2
Moim zdaniem Massa byl szykowany na Pole Position, obchodzil tutaj swoje 27 urodziny, wiec w kwalifikacjach zawiodl, zrobil kilka technicznych, prostych bledow. Kimi chyba izi winner, nie ma co sie oszukiwac, chyba ze jak to ujales "przyroda" pokaze pazur. Ale tak czy siak Masse wogole odpuszcze, mimo, ze jest murowanym kandydatem na podium, ale w tym sezonie czy w poprzednich latach czesto zawodzil, brazylisjki temperament, agresywna jazda?. Tak czy siak Reno znakomity postep, mimo, ze Alonso chcac nie chcac osiagnal pod publiczke dobry wynik. Po mimo dosc malej ilosci paliwa i tak moim zdaniem zrobili postep, Piquet w Q3 - a na pewno tutaj nie ma agresywnej taktyki, stad moje przypuszczenia, nawet Briatore przed GP mowil, ze beda gonic powoli czolowke, ale czasowo w tak krotkim okresie, nie mozna jakos hiper podkrecic bolidu, 0.3s? Mclareny bardzo slabo, nie ma Alonso, wiec nie ma kto odpowiednio skonfigurowac bolidu, pomoc mechanikom, nie maja tego czucia co Hiszpan. Jeszcze przed Q Hamilton narzekal troche na bolidy, nad ich nadsterownosc, nieodpowiedni balance.
Ogolnie zgadzam sie z Twoimi typami, na pare BMW, w Unibecie placa 1.35 Do tego w treningach jak i Q Kubica lepiej, lepiej Kubica Top 3, bardzo realne, nawet niezly kurs zlapales (pewnie ziemniak), bo w Uni widze 2.0, dosc slaby wspolczynnik. Duzo bedzie zalezac od startu, Alonso juz na poczatku moze stracic swoja pozycje, hehe inny bolid - ale walka moze byc podobna http://pl.youtube.com/watch?v=oMC6DfTFxfc
Ferrari jak zawsze poza zasiegiem, chociaz po cichu licze, ze Massa odwinie jakis numer
Reasumujac zespol Mclaren jak na nich slabo, zreszta male porownania toru Circiut de Catalunya z Bahrajnem, docisk aerodynamiczny o okolo 25-30% wiekszy niz na torze Sakhir. A McL maja z tym dosc duzy problem.
- W tej chwili to jest największy problem z naszym samochodem. Mam nadzieję, że w niedzielę będzie lepiej niż w poprzednich wyścigach, ale szczerze mówiąc boję się o to. Zespół pracuje nad rozwiązaniem tej niemocy, wiemy gdzie jest problem - chodzi o sprzęgło - ale po ostatnich próbach startów nie można powiedzieć, że osiągnęliśmy w tym elemencie stały poziom. I ta niestałość jest właśnie najgorsza, bo nigdy nie wiesz czego się spodziewać.- RK
I tutaj moze byc pies pogrzebany, jakby doszlo do takeij sytuacji, ze zostanie nawet przez Hamiltona wyprzedzony, a to leszczu nie jest i potem go wyprzedzic nie bedzie latwo.
typy z unibetu/Bwin, na pewno w innych bukach, szczegolnie h2h sa dosc przyzwoite, ale nie mam czasu przegladac ofert, do wyscigu mam troche czasu
H2H: Kovalainen, H - Kubica, R 2 1.60 5/10 Hamilton - Kimi 2 1.22 8/10 Kubica - Heidfeld 1 1.35 8/10 Kimi V 1.45 5/10 Hamilton/Kovalainen 2 2.95 2/10 Kovalainen/Heidfeld 1 1.60 4/10 Trulli/Glock 1 1.30 /6/10 Który team będzie miał dwóch zawodników w Top 3? Ferrari 1.70 3/10 Top 6 - kierowcy - Typ: Kimi Raikkonen 1.24 8/10
Pierwszy z brzegu lepszy kupon Hamilton - Kimi 1 1.22 Kubic - Heidfeld 1 1.35 Trulli/Glock 1 1.30
Myślę, że i w tym pojedynku pokarze swoje umiejętności.
pokaze
pershing napisał/a:
Kubica Top 3, bardzo realne, nawet niezly kurs zlapales (pewnie ziemniak), bo w Uni widze 2.0, dosc slaby wspolczynnik.
W Bwin tyle płacą... Uważam tak jak Ty, start może zaważyć nad wszystkim więc może być różnie. Najbardziej obawiam się Alonso, który może pojechać zbyt agresywnie i "wywalić" kogoś z czołówki ale jestem dobrej myśli
Co do Massy to myślę, że dziś izi na podium... po pierwszych niewypałach musi zacząć regularnie dojeżdżać do mety
Nie wiem tylko czemu ludzie jarają się tak tym Alonso, moim zdaniem kwale były jechane pod publiczkę i daje sobie rękę uciąć, że ma najmniej paliwka w baku. Powinien potracić pozycję po pierwszych tankowaniach. Tak mi się wydaje.
Kimi powinnien utrzymac swoja pozycje na starcie, ale raczej na pewno goraco bedzie Alonso - Massa, tutaj Robert moze nawet cos zyskac, jak MCL nie zrobia show Alonso raczej ze swoim bolidem nie wyjdzie na prowadzenie, a Massa nie popusci, obaj lubia ryzyko
Chomik napisał/a:
Nie wiem tylko czemu ludzie jarają się tak tym Alonso, moim zdaniem kwale były jechane pod publiczkę i daje sobie rękę uciąć, że ma najmniej paliwka w baku. Powinien potracić pozycję po pierwszych tankowaniach. Tak mi się wydaje.
Bo to chyba obecnie najlepszy kierowca F1, ale jest w slabej stajni, wszyscy eksperci mowia tym samym jezykiem, ze Q dla kibicow, zeby fani troche pomarzyli Zrobili postep z pewnoscia, ale TOP3 konstruktorow jeszcze nie ten zasieg. Ale rywalizacja dzisiejsza pomiedzy BMW - MCL bedzie z pewnoscia ciekawa i warto usiasc w fotelu
na Betsson znalazlem cos takiego myślę ciekawego :
Fernando Alonso in top3? no 1,42
co tu dużo mówić, bolidy renault jeszcze odbiegają od czołówki, a dobra pozycja Alonso na starcie prawdopodobnie jest spowodowana małą ilości paliwa, w moim przekonaniu póki co nie ma szans stanąć na podium i tyle. Podejrzewam że pierwszy zjedzie na tankowanie.
na Betsson znalazlem cos takiego myślę ciekawego :
Fernando Alonso in top3? no 1,42
co tu dużo mówić, bolidy renault jeszcze odbiegają od czołówki, a dobra pozycja Alonso na starcie prawdopodobnie jest spowodowana małą ilości paliwa, w moim przekonaniu póki co nie ma szans stanąć na podium i tyle. Podejrzewam że pierwszy zjedzie na tankowanie.
szkoda ze na Betsson nie dało sie połączyć z piłką
[ Komentarz dodany przez: pershing: 2008-04-27, 16:06 ] polecam Unibet, wszystko przemawia na ich korzysc, Betsson to przezytek jesli chodzi o zaklady, w Uni nie wolno laczyc h2h i skl/ns
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
Strona wygenerowana w 1.07 sekundy. Zapytań do SQL: 49
Forum niepubliczne, skierowane do pełnoletnich użytkowników nie będących obywatelami Polski oraz nie mieszkających w Polsce. Forum skierowane jest do użytkowników zamieszkałych na terytoriach, gdzie korzystanie z Serwisu jest zgodne z prawem. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu